Aandachtspunten schaatsen

Aandachtspunten bij het schaatsen
Het is prachtig weer om te schaatsen. We hebben er allemaal lange tijd naar uitgekeken maar nu heeft het zo hard gevroren dat het toch mogelijk is om op sommige plaatsen veilig te schaatsen. Het ijs moet natuurlijk wel dik en goed genoeg zijn om verantwoord te schaatsen. Maar wat is er nu belangrijk zodat schaatsblessures voorkomen kunnen worden? Om te beginnen is het van belang dat je weet welke verschillende soorten schaatsen er zijn zodat je voor jezelf de juiste keuze maakt. Daarnaast dien je ook te denken aan de pasvorm van de schaats, een schaats mag niet te los zitten, maar ook niet te strak.

Verschillende schaatsen die je kunt kiezen

Het schaatsaanbod wordt ieder jaar groter. Je zou kunnen kiezen voor de Friese doorloper. Deze schaats is er speciaal voor beginners en deze schaats staat laag op het ijs. Je kunt ook denken aan de lage en de hoge Noren. De lage Noor wordt gekozen als je wat hogerop het ijs wilt staan, deze wordt gebruikt door beginners en gevorderden. Dan is er de hoge Noor, deze is er voor meer gevorderde schaatsers. Deze hoge Noor is ook 3 cm hoger dan de lage Noor. Een andere optie is de combi Noor, dit is een combinatie tussen een skischoen en een Noor. Deze is geschikt voor beginnende schaatsers. Maar wanneer je slecht in balans bent is het ook een goede schaats voor je waar je veilig mee het ijs op kunt gaan. Dan zijn er nog de kunstrijschaatsen, de ijshockeyschaatsen, de shorttrackschaatsen en de klapschaatsen. Deze laatste zijn voor de vergevorderde schaatsers.

De pasvorm van de schaatsschoen

Een aspect waar je aan moet denken is de pasvorm van de schaats. Je wilt dat je stevigheid krijgt van de schaats dus een voet moet opgesloten zitten in de schaats zodat je goed kunt sturen. Maar knellen mag niet, ook mag je hiel niet slippen in de schoen. Er mag niet teveel ruimte in de schoen aanwezig zijn, je moet niet twee paar sokken aandoen om in de schaats te passen. Schaatsen kunnen vaak een maat kleiner worden aangeschaft dat je schoenmaat. Het advies is om de schaatsen eerst goed te passen voordat je ze gaat kopen. Pas daarom ook met dunne sokken, je hoeft geen dikke sokken aan in de schaatsen, je moet voldoende kunnen bewegen en daarom is passen met dunne sokken de beste manier. Dan voel je pas goed aan wanneer de schaatsschoen echt goed zit aan je voeten.


Terug naar het overzicht
  • banner
  • banner