Beginnen lopen en afslanken
Wanneer men enkele kilo’s wenst af te vallen, dan is het in principe niet noodzakelijk om aan sport te doen. Overgewicht ontstaat namelijk door een misbalans tussen de opgenomen en de verbrande energie. Energie opnemen doet men via de mond. Te veel calorieën opnemen en te weinig verbranden zal leiden tot een energieoverschot en dus ook tot een toename van vetmassa (en een deel spiermassa, afhankelijk van de hoeveelheid krachttraining er werd gepresteerd). Dit is het basisprincipe, maar medische aandoeningen sluiten we niet uit en bijgevolg is het aangeraden om een arts te bezoeken. Een traag werkende schildklier wordt namelijk in verband gebracht met overgewicht. Om dergelijke situaties uit te sluiten is een preventief bezoek aan de dokter zeker aanbevolen. In het kader van ‘lopen en afslanken’ kan dan ook gepeild worden of lopen aan de orde is. Later in dit document verwijzen we naar blessures en uiteraard is het niet de bedoeling om het lichaam te zwaar te belasten.
Afslanken kan dus eigenlijk perfect door enkel en alleen de calorie-inname wat te beperken. Gedurende een zekere tijd eet men iets minder en gezonder dan de tijd voordien en na verloop van tijd is er wat lichaamsgewicht verdwenen. Bovenstaande is natuurlijk simplistisch voorgesteld. Indien men na verloop van tijd hervalt in oude gewoontes en wederom meer en ongezonder gaat eten, dan komt het extra lichaamsgewicht er gewoon terug bij. Verder is het ook belangrijk om het lichaam te voorzien van de nodige energie. Van de ene op de andere dag extreem weinig beginnen eten in de hoop om snel af te slanken is niet verstandig. In het beginstadium verdwijnt gewicht (een combinatie van spiermassa, vocht en lichaamsvet), maar wanneer men wederom meer gaat eten – want dergelijk dieet kan men onmogelijk langere tijd volhouden - dan komt het verloren gewicht er gegarandeerd terug bij. Dit wordt ook wel eens het befaamde jojo-effect genoemd. Vaak is men dankzij dergelijk hongerdieet nadien slechter af dan voordien. Het lichaam kreeg het namelijk zwaar te verduren en een deel spiermassa werd afgebroken om de schade te beperken. In dit artikel bespreken we hoe het mogelijk is om op een gezonde manier af te slanken en we richten onze pijlen op lichaamsbeweging.
Lichaamsbeweging - de voordelen
Indien men spreekt over gezond en blijvend afslanken, dan kan wat extra lichaamsbeweging zeker geen kwaad. De gezondheidsvoordelen van lichaamsbeweging zijn niet op één hand te tellen. Lichamelijk gezien spreekt men van een mindere kans op hart- en vaatziekten, overgewicht en diabetes, minder kans op osteoporose en kanker. Mentaal gezien is er natuurlijk het verhoogde zelfvertrouwen, beter humeur en een beter denk- en concentratievermogen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden.
Men kan niet anders dan stellen dat lichaamsbeweging de algemene gezondheid ten goede komt. Drie dagen per week minimum 20 minuten intensieve beweging en 5 dagen per week minstens een half uurtje matig intensieve beweging is reeds voldoende om bovenstaande voordelen af te dwingen. Indien heft de bedoeling is om af te slanken, dan kan wat lichaamsbeweging geen kwaad. Dankzij duursporten (lopen, fietsen) zal men op relatief korte tijd een hoop calorieën verbranden. Krachttraining zal aan de andere kant zorgen voor een toename van spiermassa en dit komt het basaal metabolisme ten goede. Ideaal is dus ook om beide sporten te combineren. We gaan iets dieper in op de duursporten, specifiek gericht op hardlopen. Deze specifieke betekent geenszins dat dit de beste sport is. Indien lopen de interesse niet prikkelt, dan bestaan er een hoop alternatieve sporten. Bij het afslanken zijn motivatie en doorzettingsvermogen net zo belangrijk als een correct voedingsschema en voldoende lichaamsbeweging. Enige nuance is dus wel op zijn plaats.
Is lopen ideaal indien afslanken de doelstelling is?
Men kan er niet omheen dat lopen een populaire sport is. De oorzaken liggen voor de hand. Enerzijds is het een goedkope sport en anderzijds is het laagdrempelig. In iedere gemeente kan men wel een looppiste vinden alwaar men gratis gebruik kan maken van de faciliteiten. Het is de ideale sport om de conditie te testen en dankzij tal van varianten kan men de eentonige sport toch wat spannend houden. Denken we bijvoorbeeld maar aan intervaltraining, alwaar een rustige jogging wordt afgewisseld met zeer intensieve sprintjes. Een uurtje lopen zal resulteren in de verbranding van 500 calorieën (getal hangt af van tal van factoren: leeftijd lopen, niveau, tempo, …) en bijgevolg is het een vaak beoefende sport bij personen die vetmassa wensen te verbranden.
Zoals reeds vermeld kan lopen - en andere vormen van lichaamsbeweging - zeker en vast helpen bij het afslanken. Uiteraard is het ook nodig om enkele aandachtspunten te vermelden. In eerste instantie moeten we het hebben over de knie. Vaak wordt beweerd dat lopen slecht is voor de knie. De knie is een kwetsbaar gewricht. Enerzijds kan het buigen en draaien en op deze manier kunnen verrekkingen en scheuren ontstaan en anderzijds merkt men ook op dat dit gewricht niet goed beschermd wordt door omliggend kraakbeen (dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld het heupgewricht). Hier vangen de beenspieren een deel van de schokken op. Indien er sprake is van minder ontwikkelde beenspieren, dan moet de knie meer gewicht dragen en is er sprake van meer slijtage. Beter voorkomen dan genezen en schokabsorberende schoenen aantrekken tijdens het lopen helpt . Het is immers de bedoeling om de knieën te ontlasten tijdens het lopen. Enkele beginnertips om blessures te voorkomen:
- Loopschoenen zijn er in alle maten en gewichten. Het is een goede zet om ten rade te gaan bij specialisten. De schoenen zijn er veelal een tikkeltje duurder, maar veelal zit een voetanalyse inbegrepen in de prijs. Op deze manier is het mogelijk om het passende schoeisel te vinden. De ene voet is namelijk de andere niet. In de winkel zul je vast en zeker opmerken dat loopschoenen verschillende labels krijgen en deze horen dan bij bepaalde voettypes.
- Lopen op een harde ondergrond is zwaar belastend voor het lichaam. Probeer zo vaak mogelijk op een iets zachtere ondergrond te lopen. Deze ondergrond werkt meer dempend en vangt een deel van de schok op.
- Het kniegewricht is een kwetsbaar gewricht, maar het is mogelijk om dit te versterken. Informatie doornemen omtrent verschillende hulpmiddelen zoals compressiekousen en kniebanden is interessant.
- Het basiswoord is afwisseling. Beginnen afslanken en enkel en alleen lopen is niet verstandig. Verschillende sporten combineren zorgt voor afwisseling
Conclusie
Extra lichaamsbeweging is niet noodzakelijk indien het doel afslanken is, maar lichamelijk en mentaal gezien is het wel interessant om te sporten. Lopen mag dan wel een goedkope en laagdrempelige sport zijn, toch raden we beginners aan voorzichtig te werk gaan. Gedurende het lopen is het gemakkelijk om het lichaam zwaar te belasten en blessures dient men uiteraard te vermijden. Probeer verschillende sporten te combineren en zoek voldoende informatie op alvorens een sport te beginnen. Iedereen kan lopen, maar het kopen van de perfecte hulpmiddelen is niet altijd even gemakkelijk. Indien er sprake is van aanzienlijk overgewicht, dan is lopen niet de meest ideale sport. Het kniegewricht wordt zwaar belast en slijtage dient men te beperken. Alternatieven dringen zich dan op.
Terug naar het overzicht