Beweeg jezelf slank

Ruim 41% van de Nederlandse bevolking is te zwaar. Mensen met overgewicht zullen zich gezonder, energieker en fitter voelen als er een paar kilo's af gaan. Tien procent kampt met ernstig overgewicht, zo meldt het CBS. Een slank lichaam krijg je door gezond te eten en actief te bewegen.

Dagelijkse beweging heeft veel gezondheidsvoordelen. Om er een paar te noemen; - Het versterkt je hart
- Voorkomt slecht cholesterol
- Reguleert bloeddruk en verkleint het risico op hart- en vaatziekten
- Versterkt je botten en spieren
- Geeft je meer energie

Vooral de laatst genoemde is een interessante. Hoe kan het zijn dat je meer energie krijgt, door bijvoorbeeld te wandelen, terwijl wandelen juist energie kost?

Tijdens een stevige wandeling stijgt je hartslag tijdelijk. Dit heeft allerlei gunstige effecten. Afvalstoffen worden afgevoerd door een snelle bloedsomloop. Wandelen bevordert de afgifte van energie door een verbeterde hormoonhuishouding. Ook wordt de aanmaak van het gelukhormoon serotonine gestimuleerd.

Tijdens een wandeling verbrand je calorieen voor en na de activiteit. Na de activiteit verbrand je calorieën in je ruststofwisseling. Hoe sneller jouw ruststofwisseling, hoe sneller jij vet verbrand op alle momenten van de dag. Ook tijdens het slapen, werken of kijken van een film.

Afvallen door een snelle stofwisseling

Ons lichaam heeft energie nodig om te kunnen overleven. Ongeveer 65% van al onze energie is nodig om onze lichaamsfuncties in tact te houden. Deze energie is nodig om bijvoorbeeld bacterieën en virussen te bestrijden, dode cellen te vervangen en ons hart te laten kloppen.

Na een wandeling van 30 minuten is je stofwisseling tijdelijk verhoogt. Je stofwisseling is vergelijkbaar met een automotor die stationair draait. Zonder een meter te rijden, verbruikt een auto brandstof als de motor loopt. Hoe groter de motor, hoe meer brandstof er wordt verbruikt. Wandelen vergroot je motor. Voor meer informatie zie dit artikel over snel afvallen.

Combineer beweging met gezelligheid

Tijdens een wandeling hoort een leuk gesprek. Op Actief Bewegen vind je groepsactiviteiten waarmee je een activiteit uitvoert in leuk gezelschap. Ontdek de mooiste plekjes van Nederland in alle provincies en doe mee!


Terug naar het overzicht
  • banner
  • banner