Evolutie van sportkleding

Sport en beweging is er in allerlei vormen. Sport is namelijk net zo vergankelijk als de gebruikte sportkleding. Werd er bijvoorbeeld traditioneel gezien nog op het grasveld gevoetbald, tegenwoordig zijn er vele andere ondergronden denkbaar. De zaal, het lokale pleintje, maar ook zelfs kunstgras. Sport verandert voortdurend en dat geldt ook voor de gebruikte sportkleding. Inmiddels is de mode even belangrijk als de daadwerkelijke functionaliteit van de kledij. Sport merchandising ziet er tegenwoordig compleet anders uit dan pakweg in de jaren ‘70. Dit kan ook gezegd worden over het kleurgebruik en toegepaste technieken. Alles moet nog flitsender, nog opvallender, nog sneller en nog lichter. Net als de kleding van alledag, is ook sports fashion voortdurend in ontwikkeling. Deze geavanceerde technieken hebben echter wel een keerzijde; de steeds hoger wordende prijs van merchandising. 

Hippe productnamen en opvallende kleuren

Vroeger moest sportkleding vooral prettig zitten, tegenwoordig moet sportkleding ook mooi zijn om te dragen. De functionele rol maakt daardoor steeds meer plaats voor fashion gedreven beweegredenen, waarbij de ene na de andere geavanceerde techniek wordt toegepast tijdens de productontwikkeling. Voor de beeldvorming hoe sportschoenen zich hebben geëvolueerd, hoeven we alleen maar naar de productnamen van moderne sportschoenen te kijken. Denk bijvoorbeeld aan de Nitrocharge modellen van Adidas of de Hypervenom schoenen van Nike. Basketbal schoenen luisteren naar productnamen als Air Jordan 1 Retro High OG, terwijl de schoenen die door Usain Bolt worden gebruikt, zijn uitgerust met de zogeheten ‘Bolt evoSpeed Electric Bolt Tricks' key technology’. Sportschoeisel is steeds hipper, geavanceerder en modieuzer, maar juist daardoor ook duurder - ten nadele van de sportieve consument. Voetbalkeus probeert daar nu verandering in te brengen door te zorgen voor een handige prijsvergelijker met goedkope voetbalschoenen en andere sportproducten. Sportproducten moeten namelijk betaalbaar blijven, want de sport is van iedereen. 

Sportkleding in het moderne straatbeeld

Van oudsher werd sportkleding uitsluitend gebruikt tijdens sportieve activiteiten, maar tegenwoordig worden sportproducten ook gebruikt als modieus statement. Joggingpakken zijn mode producten geworden en sportschoenen zijn inmiddels gebruikelijker dan nette heren, of - dames schoenen. Baseball petten zijn ook volop aanwezig in het straatbeeld en datzelfde kan gezegd worden over de jacks. Sportkleding is vandaag de dag veel meer dan alleen een sportproduct. Daarom heb je bij ons volop keuze, want iedereen mag namelijk meedoen. Jong en oud, man en vrouw. Om uiteindelijk die drie punten te pakken, dat felbegeerde record neer te zetten of die zwaarbevochten teamprestatie neerzetten. Want ondanks het modieuze aspect draait het uiteindelijk natuurlijk wel om de sportieve prestatie. 
 


Terug naar het overzicht
  • banner
  • banner