Fietstochten in Nederland: georganiseerd of zelf langs fietsknooppunten

Een goeie manier om lekker gezond en actief bezig te zijn, is het maken van fietstochten. Nederland kent een fantastisch netwerk van fietsknooppunten waarmee je je eigen fietsroute kunt uitzetten. Ook zijn er online fietsroute-makers te vinden die op basis van fietsknooppunten een route voor je genereren. Waar je ook woont, het knooppunten-netwerk voor fietsers is dermate uitgebreid dat er ook bij jou in de buurt een fietsroute te maken is. Of pak de auto, fietsen achterop en rijd naar een natuurgebied. Het fijne van fietstochten is dat je er niet in topconditie voor hoeft te zijn. Zelfs sommige mensen die wat slechter te been zijn kunnen meedoen aan fietstochten. Sterker nog: het houdt de heupen en de knieën juist soepel! Bovendien werkt de herhaalde, soepele beweging van het fietsen bijna als een soort mantra; het ontspant lichaam en geest. Tijdens de fietstochten heb je alle tijd om de wereld even te laten voor wat het is, je gedachten vrij te laten komen en gaan, zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe, creatieve ideeën. Maar ook als je net een zware, stressvolle week achter de rug hebt, kun je eens even lekker gaan staan op de trappers, en alle spanning van je af trappen.

Waarom zijn fietstochten gezond?

Fietstochten zijn gezond, omdat ze ten eerste ontspannend werken op lichaam en geest. En dat is iets wat velen missen in onze huidige samenleving. Maar daarnaast zijn er nog andere voordelen om op deze manier actief te zijn. Tijdens het fietsen train je niet alleen de beenspieren, en hou je de onderrug soepel (ter verzachting van, of zelfs ter voorkoming van rugklachten), maar je lichaam zal er ook chemisch gezien op een positieve manier op reageren. Het lichaam zal endorfine, dopamine en adrenaline aanmaken. Dit heeft respectievelijk een pijnstillende, stemming-verbeterende en een stimulerende uitwerking op lichaam en geest. Je zal niet de eerste zijn die verslaafd is geraakt aan het maken van fietstochten!

Fietsarrangementen in Nederland

De populariteit van fietsen als vakantie-activiteit is in de hotelbranche niet onopgemerkt gebleven. Diverse hotels veelal gelegen in of nabij natuurgebieden, bieden fietsarrangementen aan. Je overnacht dan 1 of meerdere nachten in een hotel en gaat op pad met een huurfiets (of eigen fiets). Je fietst een mooie tocht in de de nabijheid van het hotel. Fletcher heeft een aantal fietsarrangementen, maar er zijn meer hotelketens die dit aanbieden. Zie ook dit overzicht van fietsarrangementen in Nederland. Soms hebben ze een kant-en-klaar aanbod van fietsroutes. Of je zet zelf een fietstocht uit natuurlijk. Wat je zelf wil. Een ander type fietsarrangement is Happen en Trappen, waarbij je gedurende 1 dag een vaststaande fietsroute aflegt en onderweg bij verschillende horeca-gelegenheden een maaltijd gebruikt. Dit voor een vaste prijs

Georganiseerde Fietstochten in Nederland

Fiets je graag met een groep, dan zijn er ook fietstochten waar je aan dele kunt nemen. Wielrenners kennen wel de bekende tourtochten, maar ook voor 'gewone' fietsers zijn er tochten. Je zou bijvoorbeeld lid kunnen worden van de vereniging De Wereldfietser. Zijn hebben (kampeer) tochten voor hun leden een aantal keer per jaar. Maar online zijn er ook zat eendaagse fietstochten te vinden. Nederland Fietsland heeft zelfs een Fiets-evenementenkalender met zowel toertochten als fietstochten voor de recreant. Ben je meer een wandelaar? Ook wandeltochten zijn in trek. Sowieso is wandelen een bezigheid die ook meer onder jongeren populairder aan het worden is. Wandeltochten voor groepen worden er genoeg georganiseerd. Of ga zelf op pad, bijvoorbeeld met een NS wandeling. Je loopt dan van treinstation naar treinstation. Goede fiets- of wandeltocht gewenst.


Terug naar het overzicht
  • banner
  • banner