Hardlopers: zó voorkom je blessure

Er is heel wat voor te zeggen om regelmatig te trimmen of hardlopen. Je houdt je gewicht ermee op peil, versterkt je botten en spieren en je blijft er fit mee. Toch kan je lichaam gaan protesteren en kunnen zich sportblessures ontwikkelingen. In dit artikel kijken we naar de meest voorkomende blessures en vertellen we je hoe je deze voorkomt.

Kies de juiste schoenen

De belangrijkste items in je hardloopuitrusting zijn je schoenen. Wees ervan bewust dat je schoenmaat geen vast gegeven is; deze verschilt per merk. Zorg ervoor dat er een halve tot één centimeter ruimte tussen je grote teen en de neus van de schoen zit. Het beste kun je de schoenen staand passen en dit in de namiddag doen, wanneer je voeten van nature wat meer zijn uitgezet – net als tijdens het joggen.

Train op een zachte ondergrond

Je heupen, knieën en enkels krijgen heel wat te verduren tijdens het hardlopen. Hoe harder de ondergrond, des te groter de klappen op je gewrichten zijn. Het is mogelijk om hier aan te wennen, maar dat doe je het beste door harde ondergronden zoals asfalt af te wisselen met zachtere ondergronden. Voorbeelden daarvan zijn bosgrond, grintpaden en grasvelden. Let ook op dat straten en wegen vaak enigszins bol zijn, waardoor één been meer wordt belast dan het andere been. Het is daarom aan te raden om veel van looprichting en straatzijde te wisselen.

Loop warm en rek

Voordat je gaat hardlopen, dienen je spieren warm te zijn. Besteed daarom vijf tot tien minuten aan het warmlopen, voordat je op kruissnelheid de paden opgaat. Er bestaat nog wat discussie over de vraag of strekken vóór het hardlopen zin heeft. Duidelijk is in elk geval dat het rekken en strekken na afloop van cruciaal belang voor het herstel van je pezen en spieren is.

Beoefen andere sporten

Wel de voordelen, maar niet de nadelen van hardlopen ervaren? Afvallen en je uithoudingsvermogen vergroten kan ook door middel van andere activiteiten, die tegelijkertijd minder schadelijk voor je gewrichten en pezen zijn. Denk bijvoorbeeld aan wielrennen of spinning. Zwemmen is een andere activiteit die bijzonder goed voor het lichaam is.

Toch geblesseerd geraakt?

Misschien lees je dit artikel terwijl je met een ontstoken knie thuis zit. Of wellicht heb je last van je achillespezen als ze koud zijn, bijvoorbeeld bij het opstaan ‘s ochtends. We hopen het niet, al zijn deze ongemakken gelukkig te genezen. De eerste stap is het zoeken van professionele hulp in de vorm van fysiotherapie. De therapeut zal kijken of er een verschil in beenlengte is, of je de juiste loophouding hebt en of je hardloopschoenen de juiste vorm hebben. Ook zal hij of zij je oefeningen geven waarmee je je spieren versterkt, en waardevolle tips over het te volgen trainingsschema geven.


Terug naar het overzicht
  • banner
  • banner