Hoeveel stappen per dag om actief te bewegen?

Steeds meer mensen hebben een zittend beroep en komen daardoor beweging tekort. Voor onze gezondheid is het van belang om voldoende te bewegen. Samen met gezonde voeding en voldoende rust is voldoende beweging het fundament onder een goede gezondheid en een vitaal leven. Je ziet daarom dan ook allerlei Apps die je op je telefoon kunt installeren die het aantal stappen bijhouden. Zo krijg je een idee of je wel voldoende beweging krijgt. De meest Apps houden 10.000 stappen per dag aan wat je zou moeten bewegen. Maar is dat wel voldoende? Wij zochten het voor je uit. 

10.000 stappen?

Als we kijken naar de herkomst van de 10.000 stappen per dag dan zijn deze terug te leiden tot een Japanse marketingcampagne uit je jaren ’60. Dit was een marketingcampagne om mensen meer te laten bewegen en was bedacht door marketing mensen, zij vonden 10.000 wel een mooi rond getal. Een getal wat voor iedereen makkelijk te onthouden is. Maar deze 10.000 stappen heeft het Japanse marketingbureau niet gebaseerd op wetenschappelijke onderzoeken. Ze vonden het gewoon een mooi rond getal, meer niet. 
 
Maar als we gaan uitzoeken hoeveel stappen je per dag moeten maken om gezond te blijven dan komen daar andere cijfers uit. Gelukkig zijn er wel een aantal serieuze onderzoeken gedaan naar hoeveel stappen je per dag zou moeten maken. Het optimale aantal stappen per dag blijkt lager te liggen. 10.000 stappen per dag maken mag maar hoeft niet voor een goede gezondheid. Uit onderzoeken blijkt dat je met 4.400 stappen per dag de gezondheid kan verbeteren en dat boven de 7.500 stappen per dag geen extra gezondheidswinst meer te behalen valt. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je niet meer stappen mag zetten, het betekend dat de gezondheid niet beter zal worden als je 10.000 in plaats van 7.500 stappen per dag maakt. Uiteraard wordt wel je conditie beter naarmate je meer loopt en verbrand je meer calorieën. Heb je overgewicht dan kan het wel nuttig zijn om meer te lopen, zo kan je een gezond gewicht behalen waardoor je gezonder wordt. 

Tips om meer stappen te maken

Heb je een zittend beroep dan kan het knap lastig zijn om aan voldoende beweging te komen. Wij helpen je graag op weg met onderstaande tips:
 

Tip 1: loop naar de supermarkt

Het is wel makkelijk om de auto naar de supermarkt te pakken. Je hoeft dan minder te sjouwen en je bent eerder thuis. Door naar de supermarkt te wandelen krijg je meer beweging. Wil je niet sjouwen dan kan je een rugzak meenemen waarin je de boodschappen doet of je neemt een karretje. In een rugzak past niet zo veel, dit maakt het nodig om dan gewoon wat vaker boodschappen te doen. Zo heb je dagelijks een loopje voor extra beweging. 
 

Tip 2: ga wandelen als je belt?

Heb je weinig tijd om te wandelen combineer dit dan met telefoontjes die je moet plegen. De meeste telefoontjes kan je prima doen terwijl je wandelt. Je kunt bijvoorbeeld door de gangen van kantoor gaan lopen als je moet bellen of je maakt buiten een rondje terwijl je belt. 
 

Tip 3: neem vaker de trap

Heb je op kantoor een lift maak er dan een gewoonte van om de trap te nemen. Moet je veel trappen lopen dan ben je in het begin misschien buiten adem maar na een tijdje zal je zien dat het traplopen steeds gemakkelijker zal worden. 
 

Tip 4: pak vaker de fiets

Wandelen is natuurlijk niet de enige manier om meer te bewegen. Voor de ritjes die wat langer zijn is de fiets het ideale vervoermiddel. Misschien kan je wat vaker de fiets naar kantoor pakken in plaats van de auto of het openbaar vervoer. 
 

Tip 5: bouw je conditie op

Wil je dagelijks meer gaan bewegen dan is wandelen daar zeer geschikt voor. Wandelen is een sport waarbij het risico’s op blessures klein is en je kunt het vrijwel altijd doen. De enige omstandigheden waarbij je beter niet kunt gaan wandelen is als het glad is door ijzel of sneeuw of tijdens extreme hitte. Maar zelfs op de warmste zomerdagen kan je wandelen als je het een beetje gaat plant. Je zou in de vroege morgen kunnen gaan wandelen voordat het warm wordt. 
 
Moet je nog je conditie opbouwen dan kan je ook overwegen om meerdere keren per dag te gaan wandelen. Na het opstaan en uit je werk bijvoorbeeld. 
 

Tip 6: wandel op nuchtere maag om af te vallen

Wil je met wandelen gaan afvallen dan ga je het beste wandelen op een nuchtere maag. Na het opstaan heb je lange tijd niets gegeten. Je bloedsuikerspiegel is dan laag en je glycogeenvoorraden zijn ook op hun laagst. Door op dat moment te gaan wandelen kan je het beste vet verbranden. Omdat de bloedsuikerspiegel op dat moment laag is, is ook de insulinespiegel laag. Bij een lage insulinespiegel kan je het beste vet verbranden omdat insuline de eigenschap heeft vet te willen vasthouden.
 
Door op nuchtere maag te gaan wandelen verbeter je tevens je gezondheid. Dit komt omdat wandelen terwijl je nuchter bent de insulinegevoeligheid verbetert. Een hogere insulinegevoeligheid verlaagd de kans op chronische ziekten zoals diabetes type 2. 
 

Tip 7: wandelen in gezelschap

Vindt je het lastig jezelf te motiveren om te gaan wandelen? Spreek dan met iemand af, zo heb je een stok achter de deur om te gaan. En bovendien is het natuurlijk veel gezelliger om samen met iemand te gaan wandelen. 


Terug naar het overzicht
  • banner
  • banner