Over Actiefbewegen

Er zijn verschillende betekenissen mogelijk wanneer je aan actief bewegen denkt. Het kan zijn dat je denkt aan iedere dag intensief sporten, maar het kan ook zijn dat je fietsen en wandelen actief bewegen vindt. Het is deels afhankelijk van wat je gewend bent. Als je namelijk gewend bent om veel te wandelen dan is dat actief, maar als je hierbij ook nog veel gaat fietsen dan word je steeds actiever. Het is belangrijk dat je goed in beweging bent voor je gezondheid. Voor je hele lichamelijk gesteldheid is actief bewegen van groot belang, maar waarom is dat zo?

Waarom actief bewegen?

Als je actief bent dan zit je lekkerder in je vel, je hebt meer energie en je voelt je ook fitter. Fitter voelen kan betekenen dat je zin hebt om te sporten, maar ook dat je meer zin hebt om andere dingen te doen. Als je lekker in je vel zit dan sta je open voor nieuwe dingen en tijdens het sporten kun je ook meer mensen leren kennen waar je een band mee op kunt bouwen en zo kun je samen sporten. Als je samen gaat sporten dan is het eenvoudiger vol te houden want je kunt elkaar hierin motiveren en stimuleren. En wellicht bouw je een gezellige band op met andere sporters.

Hoe kun je actief bewegen?

Actief bewegen kan op verschillende manieren:
-    Wandelen
-    Fietsen
-    Hardlopen
-    Naar de sportschool
-    Tuinieren enz.

Pak in ieder geval vaker de fiets en laat de auto staan. Als je tussen de middag op je werk altijd binnen blijft zitten om te lunchen, ga dan voor de verandering eens met collega’s naar buiten, even een rondje wandelen. Zeker weten dat je dit goed bevalt. Je bent in de buitenlucht, even uit de werksituatie. Je kunt met de anderen een gezellig praatje maken. Eet je lunch in een mooi park of op een leuk plein. Terug op je werk begin je weer fris aan het tweede deel van de dag.

Meer energie door actief bewegen

Het is belangrijk dat je bij het actief bewegen je ook bewust bent van het bewegen en van het energieker worden. Als je namelijk merkt waar je het voor doet, dan krijg je er ook plezier in. Maak maar eens de afweging, de hele dag binnen zitten en werken of tussendoor ook naar buiten gaan. Je kunt meer werk verzetten als je tussendoor even naar buiten gaat voor frisse lucht. Dit is dan ook de reden dat actief bewegen van groot belang is, je hoeft geen topsporter te worden, maar je mag wel voelen dat je ook spieren hebt die je anders niet gebruikt.


Terug naar het overzicht
  • banner
  • banner