Wandelen voor de gezondheid

Wil je weten hoe je in slechts 30 minuten per dag de kans op chronische ziektes en overgewicht met de helft kunt verminderen? Lees dit artikel dan aandachtig door.

Gezond zijn en een slank lichaam hebben wordt door veel mensen ten onrechten gezien als onhaalbaar. Ze denken dat je hiervoor allerlei complexe diëten moet volgen en dure superfoods moet aanschaffen. Dat is niet het geval.
Als je gezond wilt leven en snel wilt afvallen is het zeker belangrijk dat je een gebalanceerd dieet eet zonder koolhydraten. Eet koolhydraatarm, dit moet je zeker niet vergeten. Maar in dit artikel gaan we het hebben over de voordelen van sporten met lage intensiteit.

Sporten met lage en hoge intensiteit

Wandelen, rustig fietsen en rustig zwemmen zijn voorbeelden van sporten met een lage intensiteit. Fitness, hardlopen, boksen en voetbal zijn voorbeelden van sporten met een hoge intensiteit. Laten we wandelen en hardlopen als voorbeelden nemen voor sporten met lage en hoge intensiteit.

Hardlopen staat bij veel mensen bekent als gezonde bezigheid. Veel ‘fitte’ mensen lopen wel 3 keer per week een uur hard. Het probleem met hardlopen is dat ons lichaam niet gebouwd is om voor zo een lange periode zo een hoge inspanning te leveren. Dit heeft allerlei negatieve gevolgen zoals slijtage en een hoog stress niveau.
Onze verre voorouders die hadden over het algemeen 2 vormen van beweging. De eerste is zeer intensive inspanning voor een zeer korte periode. (Denk aan het optillen van een hele zware steen). Of ze hadden een zeer rustige inspanning voor een lange periode. (Denk aan het zoeken van noten, zaden en bessen). Bijna nooit was er een lang intensieve inspanning zoals hardlopen.
Ons lichaam is hier dus niet voor gebouwd, dit is de reden waarom zo veel hardlopers last hebben van blessures.

Wandelen is de oplossing

Wandelen daarentegen is een inspanning met lage intensiteit. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is dat dus beter dan lange inspanning met een hoge intensiteit. En het is ook beter dan lange tijd stilzitten. En je hebt toch je zuurstofrijke beweging.

Door 30 minuten per dag flink door te stappen kun je de kans op chronische ziektes en overgewicht met wel 50% verminderen. Voor zover ik weet is er geen medicijn op de markt dat dit kan. En het is nog eens gratis ook!
Maak er een gewoonte van om ’s avonds na het diner even een stukje te gaan lopen. Dit kan alleen of met je partner, dat maakt natuurlijk niet uit. Ik raad je aan om lekker stevig door te stappen, dat is beter dan rond slenteren. Je voelt je daarna ook meer voldaan.

In het begin is het misschien even wennen, maar zeker in de zomer kunnen deze avondwandelingen een echte gezonde verslaving worden. Ze geven je de ruimte om over dingen na te denken die je dwarszitten, of om juist aan helemaal niets te denken.

Voor de mensen die wandelen echt als een sport willen beoefenen is het een goed idee om eens op deze pagina te kijken. Hier vind je een overzicht van de planning van aankomende wandeltochten.


Terug naar het overzicht
  • banner
  • banner