Zwem je (buik)vet er af

Elke cel heeft tussen de 200 en 2000 kleine energiegenerators die je energieniveau bepalen. Deze energiegenerators (mitochondria) bepalen voor een groot deel ook je gewicht. Als je een paar kilo’s vet wilt verliezen, wil je zoveel mogelijk energiegenerators aan het werk zetten om je vet te verbranden op alle ongewenste plaatsen van je lichaam.

Je hebt gelukkig invloed op deze energiegenerators. De eerste stap is dat je gezond eet. Veel groente, hoogwaardige eiwitten en gezonde vetten geven je cellen alle tools om zo effectief mogelijk vet te verbranden.

De tweede stap is dat je lichaam zoveel mogelijk energiegenerators aanmaakt. Als je een korte tijd een paar flinke baantjes trekt, geef je je lichaam de instructies om extra energiegenerators aan te maken.  Als gevolg heb je hele dag door meer energie en verbrand je meer (buik)vet.

Over de sprint

De bedoeling van een sprint is dat je heel eventjes je maximale snelheid aantikt. Je hoeft geen records te verbreken. Het gaat er om dat je lichaam de trainingsprikkel krijgt. Een goede trainingsprikkel verhoogt ook je weerstand, maakt meer gelukshormoon (serotonine) aan en zorgt voor een betere nachtrust (door melatonine).

Begin altijd met een goede warming up van minimaal 6 minuten. Je behaalt je maximale sprintsnelheid niet zonder warming up. Een goede warming up verhoogt je reactietijd en laat al het bloed naar je spieren stromen. Het voorkomt ook vervelende blessures.

Om meer energiegenerators aan te maken, hoef je geen strikte sprintregels te volgen. Kies een slag waar je je prettig bij voelt. Het maakt niet uit hoe je je door het water voortbeweegt/

Als je de meeste energiegenerators wilt aanmaken, ga dan 30 seconde op volle snelheid. Zwem daarna een minuut rustig door om op adem te komen, en herhaal dit minimaal 3 keer.

Sprinten kun je uitstekend combineren met recreatiezwemmen. Het maakt niet of je begint met de sprint (na een warming up) of het recreatiezwemmen afsluit met een sprint.
 


Terug naar het overzicht
  • banner
  • banner