Nordic Walking & drinken

Nordic Walking & drinken: een essentiële combinatie
Weinig mensen zijn zich bewust van het belang van Nordic Walking en drinken. Iedereen weet dat genoeg drinken tijdens sporten belangrijk is. Voor het op peil houden van het prestatievermogen is het zelfs onontbeerlijk. Toch houdt menigeen zich tijdens het wandelen niet altijd bewust bezig of er wel voldoende gedronken wordt en dat terwijl Nordic Walking eigenlijk een 'total body workout' is.

Drinken is een must!

Wandelen met speciaal ontwikkelde stokken, poles genaamd, is vandaag de dag de snelst groeiende buitensport in ons land. Vrijwel alle spieren in benen, rug, billen, buik, armen en schouders worden tijdens het wandelen intensief gebruikt. Met Nordic Walking worden de spieren sterker, de lichaamshouding wordt verbeterd en de conditie krijgt een flinke boost. Er worden per uur ongeveer 50% meer kilocalorieën verbrand dan bij het 'normale' wandelen. Door de inspanning van het lopen met poles gaan we transpireren en daarom is het van essentieel belang om op tijd dit verloren vocht weer aan te vullen. Tijdens Nordic Walking drinken, is zodoende echt een must!

Drink op tijd het vochtgehalte weer op peil

Nordic Walking is een sport die overal en door iedereen kan worden beoefend. Tijdens het wandelen worden ongeveer 600 spieren (circa 90% van het lichaam) aan het werk gezet. Het is een laagdrempelige bezigheid, ook voor mensen met klachten zoals diabetes, reumatische aandoeningen, rug- en knieklachten. Het energieverbruik is naar verhouding hoog terwijl de belasting op gewrichten aanzienlijk laag is.

Door de lichamelijke inspanning van wandelen met poles, stijgt de lichaamstemperatuur. Transpiratie zorgt ervoor dat de warmte wordt afgevoerd, waardoor vocht verloren gaat. Nordic Walking en drinken gaan hand in hand, want onvoldoende vocht innemen, zorgt ervoor dat het lichaam uitdroogt. Door vochttekort kunnen diverse symptomen optreden, van rillingen en krampen, tot aan misselijkheid, braken en hoofdpijn. Het kan zelfs warmtestuwing tot gevolg hebben. Door genoeg water te drinken, wordt het vochtverlies weer aangevuld. Bij matige of intensieve inspanningen is het verstandig om naast water ook een sportdrank tijdens Nordic Walking te drinken. Hiermee wordt niet alleen het vochtpeil aangevuld, maar ook nieuwe energie.

Drink vaker een beetje én voordat het dorstgevoel optreedt

Vertrouw bij de aanvulling van vocht niet op het dorstgevoel, want vaak is het dan al te laat. Het krijgen van dorst is namelijk een alarmkreet van het lichaam dat het vocht tekort heeft. Er moet nu hard gewerkt gaan worden om dit tekort weer aan te vullen. Het drinken van een halve of hele liter water is dan niet altijd even gemakkelijk. Het lichaam kan per uur, zowel op warme als op koude dagen met gemak een liter vocht kwijtraken. Het is daarom veel beter om steeds, bijvoorbeeld twee tot drie keer per uur, een beetje te drinken. Het lichaam heeft dan alle tijd om het vocht op te nemen en te verwerken. Het vochtniveau blijft continu op het juiste peil én tijdens het drinken kan er worden genoten van de omgeving waar wordt gewandeld. Sla ook twee vliegen in één klap met Nordic Walking en drinken!


Terug naar het overzicht
  • banner
  • banner