Trimmen en drinken

Trimmen en drinken is een belangrijke combinatie als er lange afstanden gelopen worden. Bij een lange afstand kan er uit worden gegaan van een trajectindicatie van minimaal tien kilometer. Trimmen en drinken meenemen is minder noodzakelijk als er bijvoorbeeld sprake is van een rondje joggen van twee kilometer. Wie snel dorst heeft, kan natuurlijk dan altijd een flesje water meenemen, maar het verloren vocht kan dan ook na de tijd prima worden aangevuld. Bij lange afstanden trimmen verliest het lichaam veel vocht en zal dat verlies met drinken aangevuld moeten worden.

Drinken tijdens het trimmen

Water is altijd een geschikt drankje voor de combinatie trimmen en drinken, maar zogenoemde isotoon drankjes zijn ook prima. Sterke energiedrankjes zijn weer minder geschikt vanwege de sterke concentratie, wat maagproblemen kan veroorzaken. Een isotoon drankje heeft een concentratie met elementaire bestanddeeltjes, die met het bloedplasma overeenkomt en kan daarom wel gedronken worden. Trimmen en drinken tegelijk is even oefenen en het gemak hangt daarbij af van het type drinkbeker. Tijdens hardloopwedstrijden over een lange afstand staan er vaak bekertjes water klaar. Het is dan lastig om te drinken en te trimmen tegelijk zonder dat het water over de rand heen klotst. Een handige manier om dat te voorkomen is door de bovenkant van het bekertje samen te drukken, zodat er een tuitje ontstaat.

Drinkgordel

Tijdens het hardlopen is het niet altijd prettig om met een waterflesje in de hand te lopen. Door het zweten wordt het flesje nat en glad en bovendien wordt het water niet direct opgedronken en loop je eerst een paar kilometer met een vervelend flesje in de hand. Een drinkgordel dragen is voor het trimmen en drinken ideaal, want daar kunnen wel tot zes flesjes aan bevestigd worden. Tegenwoordig zijn er ook bidons met gelhouder beschikbaar, waarin water of gel kan zitten. Wie de voorkeur geeft aan gel hoeft dan geen kleverige zakjes meer mee te nemen tijdens het trimmen. De bidon past weer in een speciale bidongordel. Een andere optie om trimmen en drinken op een eenvoudige manier te combineren is het meedragen van een rugzakje met een drinktuitje. Dan is er ook nog een hydrapack, wat een drinkzak is, die met water gevuld kan worden en eveneens als een rugzak wordt gedragen. Dit is voor lange duurlopen een uitstekend alternatief voor het dragen van een drinkgordel.

Hoeveelheid drinken tijdens het trimmen

De benodigde hoeveelheid drinken tijdens het trimmen is afhankelijk van verschillende aspecten. Recreatieve trimmers hebben per uur gemiddeld genomen genoeg aan vierhonderd ml tot achthonderd ml vocht. Professionele hardlopers drinken minimaal een halve liter per uur. Daarbij is de benodigde hoeveelheid drinken natuurlijk ook afhankelijk van omstandigheden, zoals hoge temperaturen, extreem lange afstanden en het eigen dorstgevoel. Bij hoge temperaturen en een hoge vochtigheidsgraad kan het vochtverlies bijvoorbeeld wel meer zijn dan een liter per uur. Als persoonlijke richtlijn kan het eigen dorstgevoel worden aangehouden om de combinatie trimmen en drinken optimaal te laten zijn.


Terug naar het overzicht
  • banner
  • banner