Wandelen verbetert de fitheid

Beginnen met wandelen voor het verbeteren van de fitheid

De eerste stap van fitter worden is beginnen. De eerste stap is het moeilijkst maar ook het belangrijkst op weg naar een verbeterd lichaam en geest. Door lichaamsbeweging kun je afvallen maar ook aankomen. Het is maar net wat je wilt; spieren aankomen of een strakker lichaam. Lichaamsbeweging kan daarnaast ziektes en aandoeningen voorkomen. Om de voordelen van lichaamsbeweging te kunnen benutten moet je blijven bewegen. Een keer sporten per maand is niet voldoende maar het is ook niet nodig om iedere dag uren in de sportschool te zweten. Er zijn vele vormen van lichaamsbeweging die je kunt doen.

Beginnen met fysieke activiteit

Elke fysieke activiteit heeft invloed op het lichaam. Dit kan wandelen zijn, dansen, tuinieren maar ook fietsen en het huishouden. Al deze activiteiten dragen bij aan de lichaamsbeweging die je krijgt. Als je deze activiteiten leuk vindt om te doen dan is de kans groter dat het een gewoonte wordt. Het wordt aangeraden om minimaal 5 keer per week een half uur lichaamsbeweging te hebben op een matige intensiteit. Een matige intensiteit is bijvoorbeeld wandelen. Als je niet zo vaak beweging krijgt dan is dat niet zo'n groot probleem. Het gaat erom dat je in ieder geval beweging krijgt. Zelfs als je geen tijd hebt om te sporten is 5 of 10 minuten lichaamsbeweging goed voor je.

Bepalen van de fitheid

De eerste stap is het bepalen van je fitheid. Dit bepaalt voor een groot deel welke activiteit je kunt doen. Als je lang niet gesport hebt dan kun je niet direct alles weer doen. Stapsgewijs kun je jezelf klaarmaken om de intensievere vormen van lichaamsbeweging weer op te pakken. Het lichaam heeft in de beginperiode meer tijd nodig om te herstellen. Als je ouder bent dan 50 is het verstandig om eerst te overleggen met een arts of je kunt beginnen en waarmee. Het is op elke leeftijd mogelijk om te beginnen met lichaamsbeweging. Er is altijd een manier om te bewegen. Als je weet wat je kunt doen dan kun je doelen gaan stellen. Begin met kleine doelen en kleine stapjes vooruit. Kies realistische doelen die haalbaar zijn. Wat je doelen ook zijn; begin langzaam. Veel beginners maken de fout door te snel van stapel te lopen. De kans op blessures is dan groter maar het is ook te zwaar. Het gaat er niet om dat je zo snel mogelijk zoveel mogelijk doet. Kijk naar de lange termijn wat je wilt bereiken en probeer langzaam en rustig deze kant op te gaan.

Wandelen

Een makkelijk vorm van lichaamsbeweging is wandelen. Het is niet moeilijk om te doen en iedereen weet hoe het moet. Het is ook niet zwaar voor de gewrichten en je kunt altijd en overal doen. Je kunt een rondje door je buurt lopen maar je kunt ook de stad in gaan en door het winkelend publiek wandelen. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos waar je kunt wandelen. Je kunt het voor je werk doen maar ook tijdens de lunchpauze of na het werk. Het enige dat je nodig hebt zijn goede wandelschoenen die lekker zitten. Als je graag in het donker wandelt dan is het verstandig om reflecterende kleding aan te doen zodat het verkeer je makkelijker ziet lopen.

Wandelen en snelwandelen hebben veel goede voordelen voor het lichaam. Het goede HDL cholesterol wordt door wandelen verhoogd en het slechte LDL cholesterol wordt erdoor verlaagd. Dit zorgt ervoor dat het risico op hart- en vaatziekten verlaagd wordt. De bloeddruk kan ook verlaagd worden door wandelen en het risico op diabetes type 2 neemt ook af door te wandelen. Door het wandelen moet het lichaam aan het werk om calorieën te verbruiken. Er worden dan ook hormonen aangemaakt die vrijkomen in het lichaam. Hier zitten ook feel good hormonen bij die je een goed gevoel geven na het wandelen.


Terug naar het overzicht
  • banner
  • banner